Evenemang 2022

Biljetter till alla sommarens evenemang på Alfvéngården finns att boka via info@alfvengarden.se eller 0708-832805. I mån av plats finns också biljetter till salu på Alfvéngården fram till konsertstart.

Välkommen!

En bok, en byst och en gammal sko: Hugo Alfvéns ägodelar som ingång till hans musik

söndag 12 juni kl.16.00

Musikvetaren Tobias Lunds Speltoken: Hugo Alfvén och rosens klang (Gidlunds förlag, 2022) är den första stora boken om Alfvén på ett halvsekel.

Kom och lyssna på ett föredrag där Tobias hämtar fram föremål ur Alfvéngårdens samlingar och berättar hur de har hjälpt honom till fördjupade insikter i Alfvéns konstnärskap.

Inträde 100kr

Boken Speltoken: Hugo Alfvén och rosens klang (Gidlunds förlag, 2022) finns att köpa på Alfvéngården för 200kr

 

 

Dalecarlia String Quartet

söndag 19 juni 16.00

Manu Berkeljon, violin

Staffan Eriksson, violin

Anders Norén, viola

Thomas Blanch, cello

Det är med stor glädje vi välkomnar DSQ tillbaka till Alfvéngården.

Program kommer snart!

Biljett 220kr

Hugo och Marie - Sånger i Bergakungens salong

söndag 26 juni 15.00

Désirée Baraula, mezzosopran

Markus Kvits, piano

En dramatiserad konsert-föreställning som interfolierar ett dussin av Hugo Alfvéns stämningsfulla sånger med pianosviten till Bergakungen, kanske hans mäktigaste verk. Resultatet blir en mycket uttrycksfull och kontrastrik musikalisk-dramatisk resa under en timmas tid.

Vi möter kompositören Hugo Alfvén och konstnärinnan Marie Krøyer i en tänkt hemmasituation, där Hugo spelar pianoversionen av sitt mästerverk Bergakungen, medan Marie reflekterar över olika aspekter i sitt liv genom Hugos mångfacetterade sånger

Désirée Baraula -  är född i Stockholm och är bl.a utbildad vid Operahögskolan.  Efter examen flyttade hon till Oslo, där  hon har sjungit ett flertal roller på Operan, såsom Suzuki, Magdalena, Mercedes, Tisbe m.fl.  2016 var hon solist vid Nobels fredspris ceremoni i Oslo Rådhus

Markus Kvits - är född i Småland, och studerade vid Ingesund innan han kom till Oslo där han utbildade sig till pianist, pianopedagog och operasångare.Han har varit anställd vid Operan i Oslo som pianist sedan 1992 och som amanuensis vid operaavdelningen på Kunsthøgskolen i Oslo sedan 2001. Markus Kvits har gjort roller vid Oslo Operan, och också varit produktionsanställd solist vid Norrlandsoperan i Umeå och vid Malmö musikteater.

Biljett 220kr

Rigmor & Christina Gustafsson med Mathias Algotsson, piano & Svante Söderqvist, kontrabas

tisdag 28 juni 16.00 & 19.00 

Biljett 330kr

Mer information och program kommer inom kort.

Alfvéndagen 2022

lördag 2 juli 13.00

Fri entré

En traditionsenlig dag med lite extra allt. Nu firar vi Hugo Alvén 150 år med en sprakande sommarkonsert utomhus på Alfvéngården. Ta gärna med dig egen stol eller filt och njut av en musikalisk stund med mer om och av Hugo Alfvén.

Medverkande är:

Maria Keohane, sopran

Ensemble ur OD (Orphei Drängar) tillsammans med dirigent Cecilia Rydinger

Tobias Lund, musikvetare

David Lundblad, konferencier

Melker Brodin, kohorn

Jennie Tiderman-Österberg, kulning

Alm Nils Ersson, fiol

Kungs Levi Nilsson, fiol

Per Gudmundson, fiol

Tommy Gjers, fiol

Stipendiater från Musikkonservatoriet i Falun

Utdelning av Carin Malmlöf-Forsslings stora tonsättapris

 

 

 

Årsmöte för föreningen Alfvéngårdens Vänner

söndag 3 juli 10.00

Välkommen till vårt första årsmöte i föreningen Alfvéngårdens Vänner. Vi är en förening som stödjer all verksamhet på Alfvéngården. Alla är välkomna såväl nya som gamla medlemmar! Det bjuds på kaffe och bulle.

Bli medlem nu och swisha årsavgift 300kr enskild medlem eller 500kr för familj boende på samma adress till 123 386 90 54 skriv din mailadress i meddelandet.

Barnkör på Alfvéngården

söndag 3 juli 14.00-17.00

Fri entré

Vi välkomnar alla sångsugna barn i åldern 7-12 år till en eftermiddag på Alfvéngården med körsång för barn- och unga. Dagen leds av Mikaela Eriksson och Karin Higström-Sörensdotter, erfarna sångpedagoger. Dagen avslutas med en konsert där sångerna från dagen framförs.

Anmäl gärna i förväg till anmalan@alfvengarden.se Drop-in sker i mån av plats.

Eftermiddagen är ett samarbete med Sjungande Barn inom Kungl. Musikaliska Akademien.

Tack också till Gehrmans Musikförlag för hjälp med noter.

Sångsystrar Sofia Sandén & Ulrika Bodén med Patrik Grundström, bas

fredag 8 juli 18.00

Biljett 220kr

Liv och svärta, glädje och sorg.

Rakt igenom rinner sången. Genom då och nu.
De som sjungit före oss och de som skall komma efter.

Tillsammans får våra röster luft under vingarna

och sångerna skall fortsätta flyga.

Alfvéngården presenterar en konsert med:

Sofia Sandén från Leksand och Ulrika Bodén från Helgum hör till två av Sveriges främsta folksångerskor. Deras uttrycksfulla stämsång har hörts både i duo och i populära gruppen Ranarim. På senare år har de utmejslat sina egna uttryck och solokarriärer men är nu åter lyckligt förenade i sin duo! Rösterna flätar och slingrar sig obehindrat genom vackert ornamenterade folksånger. Klangerna är både kärva och ljuva, med särskild kärlek till rytmen och de berättande texterna. Patrik Grundström från Härnösand skänker djup och driv till musiken med kontrabas och akustisk bas.

 

Elin Rombo, sopran & Peter Friis Johansson, piano

lördag 9 juli

Biljett 220kr

Under försommaren 2021 arbetade dess två fantastiska musiker i Hugo Alfvéns hus och på hans egen flygel. Det blev en CD med Alfvéns egen musik för sång och piano som precis har kommit ut. Välkommen att få höra dessa fina musiker på riktigt hemma hos Alfvén.

Mer information kommer inom kort.

Körkväll

torsdag 14 juli 18.00-20.00

dirigent David Lundblad

Sjung kör på Alfvéngården. I år bjuder vi in till två stycken körkvällar på Alfvéngården. Tillsammans arbetar vi med några av Alfvéns körverk både kända och mindre kända. Noter finns att köpa på plats och du behöver inte ha förberett dig.

Notkostnad 150kr

Deltagaravgift 100kr

 

Där små citroner gula... Italiensk och spansk musik för två gitarrer

fredag 15 juli 15.00

Liv & Per Skareng, gitarr

I den italienska och spanska repertoaren, fylld av mästerverk, sprudlar vackra melodier, virtuosa passager och dramatiska klanger. Vi levandegör den sydeuropeiska musiken i kompositioner av bl.a. Vivaldi, Scarlatti, Albéniz, Rodrigo och de Falla, och tar er med dit ”de växa uppå strand”… Det blir stor musik i intim form, vackert och virtuost!

Liv och Per Skareng har sedan våren 2003 konserterat kontinuerligt som duo, i kyrkor, åt kammarmusikföreningar, företag och nu kan vi välkomna dem till Alfvéngården. Det blir en konsert som passar bra in på Alfvéngården.

Biljett 220kr

 

I dur & moll - berättelser och musik ur Hugo Alfvéns självbiografier

lördag 23 juli 18.00

Maria Hulthén Birkeland, violinist, riksspelman, sångerska, kompositör

Jonas Bergström, skådespelare

Maria och Jonas har tidigare samarbetat när de båda var engagerade i Shakespeares Muntra fruarna i Windsor på Dramaten samt operan Häxans Ö på Confidencen. Som gästartister på Alfvéngården ger de en konsertföreställning med Hugos egna ord och musik, samt även en blandning med lyrik och ton med lokal anknytning – deras egen variant av Dalarapsodi.

Varmt välkomna till en spännande kväll om Alfvén med dessa fantastiska artister.

Biljett 250kr

 

Körkväll

torsdag 28 juli 18.00-20.00

dirigent David Lundblad

Sjung kör på Alfvéngården. I år bjuder vi in till två stycken körkvällar på Alfvéngården. Tillsammans arbetar vi med några av Alfvéns körverk både kända och mindre kända. Noter finns att köpa på plats och du behöver inte ha förberett dig.

Notkostnad 150kr

Deltagaravgift 100kr

 

Evenemang som varit 2022:

Hugo Alfvén 150-års kalas med körsång och tårta

söndag 1 maj 13.00

Välkommen att fira Alfvéns 150-års dag i hans eget hus. Vi sjunger hans mest välkända körstycken samt fikar med kaffe & tårta.

Inträde 100kr inkl. noter och fika

Dirigent David Lundblad

Programmet för eftermiddagen blir:

13.00 kort genomsjungning av körstyckena

14.00 Liten konsert och därefter kaffe & tårta

Varmt välkommen!

Tack till Gehrmans Musikförlag för hjälp med noter!